Dziś coś dla łasuchów, którzy lubią gdy jest
słodko, ALE zarazem zdrowo. Moje odkrycie, czyli
domowa nutella. Wykonanie jest bardzo proste, ale cena ze względu na orzechy będzie wyższa niż takiej kupnej. Moją
domową nutellę jem z waflami ryżowymi - pycha!
Zachęcam do dodania mnie na snapchacie - xpaulinarut, tam dodaję o wiele więcej niż tutaj :)
Składniki:
- 200g orzechów laskowych
- 4 łyżki kakao
- mleko
- miód
- opcjonalnie olej kokosowy
Jak zrobić domową nutellę?
1. Orzechy wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Troszkę podpiekamy, żeby skórka zaczęła odchodzić.
2. Orzechy przesypujemy na suchą ściereczkę i zawijamy. Zaczynamy "szorować" orzechy, aby łupinki się pokruszyły i odeszły od orzechów.
3. Orzechy przesypujemy do blendera i blendujemy aż wszystko się pokruszy.
4. Dodajemy łyżkę miodu, trochę oleju kokosowego i wlewamy mleko. Jeśli używacie mleka krowiego, to lepiej je wcześniej zagotować. Mleka dodajemy tyle aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję.
5. Całość przekładamy do słoiczka.
SMACZNEGO :)